Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Νικολά Τέσλα: ο μάγος του ηλεκτρισμού

Στην ταινία "The Prestige" (2006) (σ.σ. δείτε την...!!) δύο μάγοι (Χιού Τζάκμαν, Κρίστιαν Μπέιλ) ανταγωνίζονται με μανία προσπαθώντας να κλέψει ο ένας τα μυστικά του άλλου. Σε αυτήν έχει έναν μικρό ρόλο και ο David Bowie (γνωστός δημιουργός στον χώρο της ροκ σκηνής) ο οποίος υποδύεται έναν εκκεντρικό επιστήμονα ονόματι Τέσλα. 
Ο Νικολά Τέσλα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, Σέρβος επιστήμονας και αργότερα Αμερικανός πολίτης, μια ιδιοφυΐα στον χώρο της φυσικής του ηλεκτρισμού, εφευρέτης και μηχανικός  που οι εφευρέσεις του άλλαξαν την πορεία του κόσμου. 
Αν σήμερα απολαμβάνουμε στα σπίτια μας τα καλά του ηλεκτρισμού το οφείλουμε στον Τέσλα που "κέρδισε" στην διαμάχη με τον Τόμας Έντισον για το ποια μορφή του ηλεκτρισμού το εναλλασσόμενο ρεύμα (Τέσλα) ή το συνεχές (Έντισον) είναι καταλληλότερη για την ηλεκτροδότηση..... 

Πολλές εφευρέσεις έχουν αποδοθεί στο Τέσλα. Το 1955 αναγνωρίστηκε ως ο πραγματικός εφευρέτης του ραδιοφώνου αντί για τον Ιταλό Μαρκόνι. Το πηνίο Τέσλα ήταν ένας μετασχηματιστής που παρήγαγε εκφορτίσεις πολύ υψηλής τάσης και τον βοήθησε να μελετήσει την ασύρματη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας (που αποτελούσε για αυτόν έναν από τους επιστημονικούς στόχους του) και άλλα ηλεκτρικά φαινόμενα. Άλλες εφευρέσεις του ήταν: επαγωγικοί κινητήρες, πολυφασικό σύστημα, ρεύματα υψηλής συχνότητας, ακτινογραφία (Τεσλόγραμμα), τηλεκατεύθυνση, τηλεγεωδυναμική, προωθητικοί κινητήρες, ραντάρ, ηλεκτρομαγνητική προστασία…  
Όμως το όνειρο της ζωής του ήταν η ελεύθερη ενέργεια. Οραματιζόταν έναν κόσμο όπου ο καθένας θα είχε ελεύθερη πρόσβαση στην αστείρευτη θάλασσα της ενέργειας, που τον περιβάλλει. Η εκκεντρικότητά του και ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του τον απομόνωναν όσο περνούσαν τα χρόνια από τους υπόλοιπους ανθρώπους.Το 1924 ο Τέσλα ισχυρίστηκε ότι είχε εφεύρει την περιβόητη «ακτίνα θανάτου», ένα υπερόπλο ικανό να καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις δηλαδή έως και 10.000 αεροπλάνα σε απόσταση 200 μιλίων, ενώ επίσης ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν υπεύθυνος για την έκρηξη στην Τουγκούσκα. Φυσικά οι δημοσιογράφοι και ο επιστημονικός κόσμος τον περιγέλασαν ενώ μέχρι σήμερα οι μελετητές εντάσσουν αυτή την εφεύρεση στο τομέα των ανεξήγητων φαινομένων και γεγονότων. 
Ο Τέσλα πέθανε στις 7 Ιανουαρίου του 1943 σε ηλικία 87 ετών, φτωχός και αγνοημένος, σ’ ένα ταπεινό δωμάτιο που βρισκόταν στον 33ο όροφο του ξενοδοχείου New Yorker. 
Η μεγαλοφυΐα του και η εκκεντρικότητά του έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών μελετητών και τον έχουν μετατρέψει σχεδόν σε "μυθικό" πρόσωπο. Το όνομά του έχει δοθεί στην μονάδα μέτρησης της έντασης του μαγνητικού πεδίου.
Πιο αναλυτική Βιογραφία θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
και τα δύο από τον Γιώργο Στάμκο.
Ή παρακολουθείστε το παρακάτω βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=jc00KOhSIsE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου